sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
Yläneen luontokapinetti, täytetty hirvi, taka-alalla valkokankaalle heijastettu karhu.
 
 

Luonto

Pienet suuret ihmeet

Perinteinen luonto ja sen eläimet, kasvit, sienet ja luonnon erilaiset prosessit ovat luontonäyttelyn keskeinen osa – tietenkin. Luontokapinetin luonto-osiossa esitellään kaikkia näitä. Vierailija voi perehtyä esimerkiksi materian kiertoon ja kierrättäjiin, arvuutella kuka teki mitäkin, tutustua Suomessa esiintyviin matelijoihin ja sammakkoeläimiin sekä nähdä eri niveljalkaisryhmien edustajia.

Maaperäeläimet

Missä on eilisen lehti? Se, joka miljoonien kaltaistensa kanssa leijui kirjavaksi matoksi maahan ensimmäisten pakkasten jälkeen. Missä se nyt on?

Maaperäeläimet ovat osaltaan mukana siinä suuressa jätehuoltoalan yhteenliittymässä, joka tehokkaasti huolehtii kaiken elollisen materian kierrätyksestä. Osa näistä pienistä, hiljaisista ja huomaamattomista eläimistä käyttää ravinnokseen kuolleita kasveja ja eläimiä. Ne purevat, jyrsivät ja raastavat silpuksi kuolleet lehdet, kompostin perunankuoret ja loistaakan alle kuolleen rusakon. Ne ovat osa ravintoketjun viimeistä lenkkiä, hajottajien tuiki tärkeää eliöryhmää, joka estää elämää tukehtumasta omiin jätteisiinsä.

Vaikka maaperän eläimet ovat pieniä, useimmat jopa mahdottomia ihmissilmällä nähdä, korvaavat ne kokonsa rajoitukset suunnattomalla lukumäärällään. Hämähäkkejä saattaa vilistää sammalikossa 150 yksilöä neliömetrillä, ja sukkulamatoja voi olla samalla alueella yli miljoona kappaletta. Jokainen niistä on oma elävä itsensä, yksilö.

Siinä sitä kysytään naapurisopua.

Jalkojemme alla kuhisee siis kokonaan toisenlainen, pienten mutta runsaslukuisten, eläinten maailma, johon kannattaa tulla tutustumaan Luontokapinettiin.

Niin, se eilisen lehti. Se kävi läpi maaperäeliöiden käsittelyn, pilkkoutui alkuaineikseen ja on nyt seuraavan kasvisukupolven käytettävissä.

Eikä mitään jätettä jäänyt.

 

 

 

Luontokapinetti
Hovilanmäentie 2, 21900 Yläne
puh. 040 7219689

 
x